Prevare su predstavljanje činjenica onakvim kakve nisu ili prikrivanje činjenica koje bi bile značajne za odluku nekog u vezi sa prihvatanjem ugovora. Prilikom kupovine nekretnine, pravna sigurnost je bitna, zbog osiguranja kupovine i sprečavanja prevare.

Javni beležnici i advokati imaju veoma važnu ulogu prilikom kupovine nekretnine u proveri pravnog statusa nekretnina i osiguravanju sigurne transakcije. Predugovori i detaljne provere sprečavaju potencijalne probleme.

Javni beležnik je obavezan da proveri stanje u katastarskim knjigama kao i advokat prilikom sačinjavanja ugovora. Na taj način potencijalni kupci se obaveštavaju ili upozoravaju da li je određena nekretnina, pod teretom ili da li ima neku zabeležbu u sudu. Javni beležnik je pre overe ugovora dužan da proveri sve u vezi sa transakcijom. Proverom stanja od strane beležnika i advokata kupac ima duplu zaštitu. U vezi sa istim, javni beležnik ima obavezu da po službenoj dužnosti podnese poresku prijavu kao i sve neophodne prijave u katastru nepokretnosti.

Kupci nekretnina zbog sigurnosti, ne bi trebali da zaključuju ugovore bez pravnog posrednika, beležnika, agencije ili advokata.

Zakon dozvoljava samostalno sastavljanje ugovora o kupoprodaji, ali treba biti oprezan jer može doci do problema prilikom njegovog sačinjavanja. Agencije uglavnom imaju svoje advokate u posredovanju sa nekretninama. Najviše ima problema kod nelegalizovanih nekretnina, ali i kada je reč o legalnim stanovima, prilikom njihove kupoprodaje desi se falsifikovani ugovor. Važno je prepoznati da li je dokument original ili falsifikat, zatim situacije u kojima se javljaju različiti pravni problemi, a to mogu da budu imovinsko pravni ili neki drugi problem.

Značajno je zastupljeno u sudskoj praksi i falsifikovanje dokumenata, s obzirom na to da uključuje razne institucije i poverenje građana u te institucije čije javne isprave podrazumevaju tačnost tih podataka, kada se građani mogu da dovodu u zabludu falsifikovanjem takvih javnih podataka kao što su izvodi iz katastra ili falsifikovanje ugovora.

Smanjio se broj prevara, gde je zastupljeno falsifikovanje dokumenata i gde su učestovali službenici iz raznih državnih institucija kada se dešavala višestruka prodaja stanova. Uvođenjem softverskog sistema, u kojem su kompjuterski umrežene institucije koje overavaju ugovore i proveravaju nepokretnosti sada je smanjena mogućnost višestruke prodaje istih stanova.

Izričito je važno da se sačini predugovor za kupovinu nekretnine, koji se uglavnom izbegava, jer se smatra da će trebati više novca za overu tog predugovora, uz, na kraju i overu završnog ugovora. Overa predugovora i ugovora kod notara košta od 200 do 600 eura, u zavisnosti od cene nekretnine a uz to se pazi na potencijalne probleme sa adekvatnom pravnom podrškom do kraja postupka kupovine.

Kod kupovine u novogradnji ili stanova u izgradnji važno se raspitati o investitoru, firmi i uspešnosti u prethodnim projektima. Najaktuelniji vidovi prevare su probijanje rokova za izgradnju i useljenje, kao i kvalitet, moguće da se jedan standard dogovori a da se drugi dobije.

Problem često bude i u ugovornom odnosu između vlasnika parcele i investitora, kada je reč o suinvestiranju, odnosno vlasnik daje parcelu kao udeo u suinvesticiji, a investitor daje novac za izgradnju. Dešava se, da se dozvola za izgradnju objekta vodi na vlasnika parcele i onda se on nađe u situaciji da je krivično odgovoran prema kupcima. Prevara je i lažno predstavljanje da je stan useljiv, da su dokumentacija i legalizacija u toku

Dakle, uz saradnju sa advokatom, bankama i javnim beležnikom kupci imaju više sigurnosti i manje su mogućnosti za prevaru.

Comments (0)
No login
Login or register to post your comment