U Bosni i Hercegovini kao i u ostalim zemljama svijeta, nije dozvoljeno preuzimaje ni objavljivanje fotografije koje se pronađu na internetu smatrajući da su besplatne i slobodne za korištenje.

Uglavnom se bespravno sa interneta preuzme i objavi fotografija na internet portalima, blogovima, knjigama, publikacijama ili naslovnim stranicama za magazine i slično. Mediji i organizacije mogu tako da učine krivično djelo i mogu biti tuženi. Ali i tu treba napraviti razliku jer mnogi koriste fotografije za neke nekomercijalne svrhe, blogove, odnosno privatne stranice. Ili je fotografija ukradena i korištena za zaradu, a da sam autor od toga nije imao ništa.

Kod razumljivijih uz slanje opomene pred tužbu se nakon toga i nagodi sa advokatom odnosno autorom ali postoje slučajevi u kojima su internet portali zbog neovlaštenog korištenja fotografija nakon sudskih presuda morali platiti velike novčane iznose zbog kršenja autorskih prava. Dakle, pored odštete moraju platiti i sudske troškove.

  

Bitno je da se pored fotografa, urednika, vlasnika medija i organizacija, svi drugi korisnici fotografija u BiH bolje upoznaju sa standardima i pravilima fotografske industrije te zakonima koji štite prava fotografa.

Za korištenje fotografija uvijek je potrebno pismeno odobrenje autora fotografije, rijetki su slučajevi ali ih ima, kada neko drugi može da ustupi to pravo i na ovo se mora dobro paziti.

Zakon o zaštiti autorskih prava se krši i ako:

  • Imate odobrenje organizacije ili medija da preuzmete fotografiju od njih i sačuvate u svojoj arhivi, ali nemate pismeno odobrenje autora.
  • Imate odobrenje organizacije ili medija da objavite na svojoj platformi fotografiju koju ste preuzeli od njih, ali nemate pismeno odobrenje autora.
  • Imate odobrenje organizacije ili medija ili imate pismeno odobrenja autora da koristite fotografiju, ali u objavi ne navedete ime fotografa, promijenite format fotografije ili na bilo koji drugi način izmijenite ili obradite fotografiju.

 

Za dozvolu za objavljivanje fotografije nije dovoljan samo potpis izvora odnosno autora, time se ne dobija pravo korištenja i u tom slučaju mogu da se krše autorska prava.

Važno je naglasiti da i internet portali u BiH mogu da se oslanjaju na agencije i specijalizirane stock platforme na kojima mogu po povoljnim cijenama neke i besplatno, što je najvažnije, legalno koristiti fotografije tako da ilustriraju tekstove i obogaćuju sadržaj.

Na tim platformama, fotografi iz cijelog svijeta postavljaju fotografije i ukoliko ih prodaju za to dobiju odgovarajuću novčanu naknadu. Dio provizije zadrži posrednik, to jest, stock agencija. Kupci su uglavnom mediji, pojedinci, marketinše ili izdavačke kuće, bloggeri i drugi, koji na jednom mjestu mogu naći odgovarajući sadržaj. Fotografija se legalno može kupiti za svega nekoliko konvertibilnih maraka pa nije potrebno rizikovati tužbe i sudske postupke ukoliko se bespravno koriste fotografije. 

Prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima pod zaštićena djela, između ostalih, su i fotografska djela i djela proizvedena postupkom sličnim fotografskom. Rok zaštite fotografskih djela je isti kao i za ostala autorska djela, odnosno za života autora i 70 godina nakon smrti.

Prema Institutu za intelektualno vlasništvo BiH autorsko djelo ne treba imati umjetnički karakter da bi uživalo autorskopravnu zaštitu, budući da je umjetnički karakter jednog stvaralačkog djela veoma subjektivna kategorija.

Stvaralačko djelo treba da ispunjava uslov originalnosti i da predstavlja rezultat stvaralačkog rada. Autor je fizičko lice koje je stvorilo djelo bez obzira na to da li se radi o djetetu u vrtiću koje crta sunce, kuću i roditelje, inženjeru arhitekture koji projektira novu zgradu pozorišta ili samoukom slikaru koji radi na svom slikarskom djelu. Pravno lice ne može biti autor, nego samo izvedeni nosilac autorskog prava. Zakon predviđa prekršaje za povrede svih autorskih imovinskih prava, a kod srodnih prava samo za povrede materijalnih načina upotrebe (reproduciranje, distribuiranje, davanje u zakup). Novčane kazne za radnje prekršaja propisane su u skladu sa Zakonom o prekršajima u rasponu od 1.000,00 KM do 200.000,00 KM za pravno lice, odnosno od 1.000,00 KM do 20.000,00 KM za fizičko lice. Zakon predviđa mogućnost da se izrekne zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti ako je učinilac prekršaja pravno lice ili preduzetnik. 

Za poštovanja autorskih prava i legalnog korištenja fotografija, važno je poznavanje i svjetskog tržišta i prakse za fotografe i većeg vrednovanja njihovog rada.

Rokovi zaštite fotografskih djela: Prema zakonu SAD-u, djelo koje je prvi put objavljeno prije 1978. godine ima autorsko pravo koje traje 95 godina nakon što je prvi put objavljeno. U javni domen ulazi 1. januara 96. godine. (Takođe je moguće da američka djela izgube autorska prava u SAD-u na nekoliko načina) Prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva i EU, autorska prava važe sve dok svi autori ne budu mrtvi više od 70 godina, u Meksiku 100 godina, u Kanadi 50 godina. Mnoge druge zemlje koriste termin „život+70“. U SAD-u ga koriste za djela iz 1978. godine i kasnije, ali još uvek nije bilo vremena da bilo koja takva djela uđu u javno vlasništvo.

Ponekad je delo i dalje pod autorskim pravima, ali je vlasnik dao dozvolu da se koristi na određene načine, kao što je izdavanje dozvole, kao što je Creative Commons licenca ili GPL licenca ili neka od platformi u besplatnom izdanju. U svim tim slučajevima dozvoljene su upotrebe koje su u skladu sa uslovima licence i ne predstavljaju kršenje.

Dakle, možete preuzeti fotografije sa veb lokacija odnosno portala u javnom domenu koje pružaju fotografije besplatno. Oni ne traže nikakvo potpisivanje ili dozvolu na većini fotografija, pa ih čak možete koristiti i u komercijalne svrhe. Ali ipak morate biti oprezni, obavezno uvijek pročitajte uvjete, jer neke slike ne možete koristiti komercijalno. Da biste bili sigurni, kliknite na fotografiju i prođite kroz podatke pored slika gde ćete naći da li je možete uzeti ili ne. Međutim, postoje i veze u javnom domenu, stock servisi otkud možete uzeti besplatne fotografije i ilustracije te ih koristiti za potrebe svoje veb stranice ili ostalih projekta kao što su: Pixabay, Wikimedia Commons, Unsplash, Old Book Illustration, Public Domain Vectors, SpaceX, and Foodies Feed

Comments (0)
No login
Login or register to post your comment