Zastrelost i otpis poreza

 

Kada jе porеska obavеza dospеla, taj dan dospeća je naznačen na svakom računu, presudi, poreskom rešenju, kazni i postoji odrеđеni rok u kojеm sе porеz mora platiti. Ovaj rok zavisi od vrstе porеza, ali jе obično jasno dеfinisan u porеskom rеšеnju ili zakonskim propisima.

Porez na zarade, na dobit, na imovinu, porez na prenos apsolutnih prava i bilo koji drugi porez, mora da se plati, čak retroaktivno pet godina unazad.

Kada poreski obveznik ne plati svoje poreske obaveze u roku predviđenom zakonom ili u skladu sa rešenjem o poreskom dugu, Poreska uprava šalje opomenu nakon isteka roka za plaćanje poreza. kroz koji dan od prolaska roka. Rok za plaćanje nakon opomene može biti različit, ali obično iznosi 5 do 15 dana od dana prijema opomene.

Poreski dug upravo zastareva u roku od pet godina. Rok zastarelosti počinje da teče prvog dana kada je poverilac imao pravo da zahteva ispunjenje obaveze. Zastarelost nastupa kad istekne poslednji dan zakonom određenog vremena (roka) za zastarevanje duga.

Pet godina je relativna zastarelost, odnosno do nje može doći ukoliko se duguje, a poreski organ ne preduzima ništa u tih pet godina da naplati to potraživanje. Ukoliko nе naplati porеz u roku od pеt godina od nastalе obavеzе, niti u tom roku pošaljе opomеnu građaninu ili učini bilo koju radnju u cilju naplatе porеza, istеkom roka sе gubi pravo na naplatu.

Ukoliko Poreska uprava preduzme bilo kakvu radnju, odnosno ako pošalje opomenu za poreski dug i slično, tada se zastarelost prekida i ponovo počinje da teče po istim pravilima, odnosno ponovo se primenjuje rok zastarelosti od pet godina.

Svaki pokušaj naplate, prekida zastarevanje počinje novo računanje perioda od pet godina. Ukupan period ne može biti duži od 10 godina, i to predstavlja apsolutnu zastarelost. Apsolutna zastarelost poreskog duga predstavlja situaciju kada Poreska uprava nema prava da traži naplatu dospelih fiskalnih davanja, što se retko događa.

Zastarеlost porеskog duga počinjе da tеčе od 1. januara narеdnе godinе od godinе u kojoj jе ta porеska obavеza nastala i Porеska uprava možе da traži naplatu porеza sa pripadajućom kamatom pеt godina unazad.

Ako Poreska uprava ipak po nastupanju zastarelosti donese rešenje o utvrđivanju poreza, građanin treba da podnese žalbu u kojoj će tražiti da se to rešenje poništi, jer je doneto nakon isteka roka zastarelosti.

Ukoliko poreski organ preduzme bilo koju radnju protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza i sporednih poreskih davanja u okviru roka zastarelosti, dolazi do prekida roka zastarelosti i taj rok počinje da se računa iznova.

Kada je reč o fizičkim licima koji vrše poslovanje, odnosno preduzetnicima na njih se primenjuje Zakon o obligacionim odnosima, koji zastarelost tumači kao prestanak prava zahtevanja ispunjenja obaveze.

Rok zastarelosti za međusobna potraživanja pravnih lica je tri godine, ali, kako je preduzetnik fizičko lice, tada se primenjuje opšti rok zastarelosti od deset godina koji se primenjuje na fizička lica.

Poreska uprava može, saglasno odredbama člana 115. st. 1. do 3. ZPPPA na obrazloženi zahtev poreskog obveznika, u celosti ili delimično odložiti plaćanje dugovanog poreza pod uslovom da njegovo plaćanje za obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje ili nanosi bitnu ekonomsku štetu.

Odlaganje plaćanja dugovanog poreza vrši se potpisivanjem sporazuma između Poreske uprave i poreskog obveznika, odnosno donošenjem rešenja od strane Poreske uprave.

Da bi obveznik mogao da ostvari navedeno pravo neophodno je da podnese zahtev nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave, s tim što uz zahtev podnosi i sredstvo obezbeđenja naplate, koje ne može biti manje od visine dugovanog poreza čije se odlaganje plaćanja traži

Poreskom obvezniku kome je u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji odloženo plaćanje dugovanog poreza, a koji redovno izmiruje rate dospelih obaveza i tekuće obaveze, u slučaju da pre isteka roka isplati dugovani porez otpisuje se 50 odsto kamate koja se odnosi na odloženi dug.

Pravo na otpis 50 procenata kamate ne ostvaruje se za odlaganje plaćanja dugovanog poreza kada je obaveza utvrđena rešenjem u postupku poreske kontrole.

Kako se briše poreski dug zbog zastrelosti

Ako porez nije naplaćen pet godina, taj porez je zastareo i imate pravo da ga obrišete po osnovu zastarelosti. U praksi, može da se desi da posle deset godina poreski organ aktivira neki dug, zbog toga poreski obveznik mora sam da podnese inicijativu, odnosno zahtev da se briše dug zbog zastarelosti.
Dužnik mora da se pozove na zasterlost.
Kada je reč o brisanju poreskog duga na imovinu zbog zastarelosti, zahtev se podnosi lokalnoj poreskoj administraciji.
Stavom 2. člana 114 ZPPPA propisano je da Poreska uprava, po isteku roka iz stava 1. ovog člana, po službenoj dužnosti, donosi rešenje o prestanku poreske obaveze.

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 80/2002, 84/2002 - ispr., 23/2003 - ispr., 70/2003, 55/2004, 61/2005, 85/2005 - dr. zakon, 62/2006 - dr. zakon, 63/2006 - ispr. dr. zakona, 61/2007, 20/2009, 72/2009 - dr. zakon, 53/2010, 101/2011, 2/2012 - ispr., 93/2012, 47/2013, 108/2013, 68/2014, 105/2014, 91/2015 - autentično tumačenje, 112/2015, 15/2016, 108/2016, 30/2018, 95/2018 i 86/2019  (ZPPPA) propisani su slučajevi prestanka poreske obaveze.

Tako je odredbama člana 23. ZPPPA propisano da poreska obaveza prestaje:

1. naplatom poreza;

2. zastarelošću poreza;

3. otpisom poreza;

4. na drugi zakonom propisani način.

Neplaćena poreska obaveza poreskog obveznika - pravnog lica nad kojim je pravosnažnim rešenjem zaključen stečajni postupak bankrotstvom, prestaje, osim ako je radi njene naplate upisano založno pravo u javnim knjigama ili registrima, odnosno ako je, pored poreskog obveznika, drugo lice odgovorno za njeno ispunjenje.

Stavom 3. istog člana ZPPPA propisano je da u slučaju iz stava 1. tač. 2) -4) i stava 2. ovog člana, Poreska uprava donosi rešenje o prestanku poreske obaveze.

U najvećem broju slučajeva poreska obaveza prestaje njenim ispunjenjem od strane poreskog obveznika ili drugog lica - uplatom poreskog duga na propisani račun javnih prihoda. Takođe, poreska obaveza prestaje i u slučajevima kada nadležni poreski organ naplati porez i sporedna poreska davanja u postupku prinudne naplate nad poreskim obveznikom, u skladu sa odredbama ZPPPA kojima je uređena prinudna naplata.

Međutim, ZPPPA propisuje i slučajeve u kojima prestaje poreska obaveza iako ona nije plaćena redovnim ili prinudnim putem. Tako poreska obaveza prestaje i:

- zastarelošću poreza

- otpisom poreza

- na drugi zakonom propisan način (na primer, zakonom kojim je uređena privatizacija propisani su slučajevi otpisa potraživanja koja ima država prema subjektu privatizacije, pa i poreska potraživanja prema tim subjektima).

Prestanak poreske obaveze usled zastarelosti

- zastarelost prava Poreske uprave na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja (član 114. ZPPPA);

- zastarelost prava Poreske uprave na naplatu poreza i sporednih poreskih davanja (član 114. ZPPPA).

Napominjemo da se odredbe ZPPPA o zastarelosti odnose, između ostalog, na sve poreske oblike, kao i na izvorne prihode jedinica lokalne samouprave. Takođe, ovim odredbama podležu i sporedna poreska davanja - kamate po osnovu dospelog, a neplaćenog poreza, kao i troškovi postupka prinudne naplate poreza.

U slučaju kada obveznik plati poresku obavezu koja je zastarela, takva uplata smatra se pogrešno plaćenim porezom, te obveznik ima pravo na povraćaj poreza.

Zastarelost prava na naplatu poreza, razlikuje se od zastarelosti prava koja nastupa u obligacionim odnosima. U obligacionim odnosima, kada nastupi zastarelost poverilac gubi pravo da pravnim putem zahteva ispunjenje te obaveze, ali plaćanjem zastarelog potraživanja dužnik ispunjava svoju moralnu, odnosno prirodnu obligaciju (obligatio naturalis), pa zbog toga nema pravo da traži povraćaj tako plaćene obaveze. Međutim, kada je u pitanju zastarelost poreske obaveze, nastupanjem zastarelosti poreska obaveza u potpunosti prestaje, pa obveznik nema ni pravnu ni moralnu obavezu da zastareli poreski dug plati.

Pravo poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne podleže zastarelosti  (član 114e ZPPPA).

Dakle, ne podleže zastarelosti kada su u pitanju:

- doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje;

- doprinosi za zdravstveno osiguranje;

- doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Odredbe ZPPPA kojima se uređuje zastarelost prava poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nekoliko puta su menjane od 2003. godine (kada je počeo sa primenom ZPPPA), hronološki prikaz izmena:

• Od 1.1.2003. do 6.1.2012. - pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nije zastarevalo, dok je pravo na utvrđivanje i naplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti zastarevalo, u skladu sa opštim pravilima.

• Od 7.1.2012. do 29.5.2013. - pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nije zastarevalo.

• Od 30.5.2013. do 1.1.2016. - pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastarevalo je, u skladu sa opštim pravilima.

• Od 1.1.2016. godine, pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne podleže zastarelosti.

Zastoj zastarelosti prava na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja

Prema odredbama člana 114z ZPPPA, zastarelost prava Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja ne teče:

1. za vreme od pokretanja upravnog spora do pravosnažnosti sudske odluke;

2. za vreme kada je drugim zakonom propisano da se poreski postupak ne može otpočeti, odnosno da se započeti poreski postupak prekida;

3. za vreme kada je u skladu sa odredbama čl. 73, 74, 74a i 74b ZPPPA, plaćanje dugovanog poreza odloženo. U skladu sa čl. 73. stav 3. ZPPPA, može se odobriti odlaganje plaćanja dugovanog poreza na rate, i do 60 meseci, dakle, postoji mogućnost da u periodu plaćanja dugovanog poreza na rate, nastupi zastarelost prava poreske uprave na naplatu dela dugovanog poreza čije je plaćanje odloženo.

Vreme trajanja zastoja zastarelosti iz stava 1. ovog člana ne računa se u rok za zastarelost.

Kod zastoja zastarelosti se ovaj pravni institut razlikuje od instituta prekida zastarelosti jer okolnost da se vreme pre početka zastoja zastarelosti računa u rok za zastarelost, tj. nastupanjem i prestankom zastoja zastarelosti rok zastarelosti ne teče iznova. Međutim, vreme trajanja zastoja zastarelosti ne računa se u rok za zastarelost.

Zastarelost prava na povraćaj i refakciju odnosno refundaciju, poreza i sporednih poreskih davanja

Odredbama ZPPPA propisano je, pored zastarelosti prava Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja, i zastarelost prava poreskih obveznika na povraćaj, poreski kredit, refakciju i refundaciju, kao i namirenje dospelih obaveza putem preknjižavanja poreza.

Comments (0)
No login
Login or register to post your comment