U Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) su objasnili koja su prava putnika u zrakoplovnom saobraćaju.

Ta prava su definisana Zakonom o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, 51/15), a odnose se na one koji putuju avionom koji polijeće sa aerodroma na teritoriji Bosne i Hercegovine ili u nekoj trećoj državi ka aerodromu na teritoriji Bosne i Hercegovine, osim ako su pogodnosti ili nadoknada i ako je pomoć dobijena u toj trećoj državi, pod uslovom da je zračni operator (aviokompanija) za dati let zračni operator države potpisnice multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske zrakoplovne oblasti (sve države Evropske unije te Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija)

Zakonom su preuzete odredbe Konvencije za ujednačavanje određenih pravila za međunarodni prijevoz putem zraka (tzv. Montrealska konvencija iz 1999. godine), Uredbe (EZ) 261/2004 Evropskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju zajedničkih pravila u vezi s naknadom i pomoći putnicima u slučaju uskraćivanja ukrcaja i otkazivanja ili dugih kašnjenja letova i Uredbe (EZ) 1107/2006 Evropskog parlamenta i Vijeća o pravima osoba sa invaliditetom i osoba smanjene pokretlјivosti.

Pravo na odštetu postoji u slučaju:

1. Oštećenog prtlјaga (član 21)
2. Dužeg kašnjenja (član 23. i 31)
3. Otkazanog leta (član 30)
4. Uskraćenog ukrcaja (član 29)
5. Premještaja u niži razred (član 35)
6. Povrede prava putnika – lica sa invaliditetom ili lica smanjene pokretlјivosti (član 63)

Postupak po prijemu žalbe

U slučaju povrede prava putnika za koje putniku pripada pravo na odštetu, putnik se, u skladu sa članom 40. Zakona, svojom žalbom može obratiti Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) kao nadležnom organu za postupanje po pitanju žalbi putnika koji se prevoze zrakom, a čija su prava ugrožena, na osnovu ovog zakona.

 Nakon što se žalba podnese, BHDCA analizira žalbu. Ako se zaključi da je žalba osnovana, traži od operatora ili njegovog odgovornog lica da postupi u skladu sa žalbom.

Ako operator ili njegovo odgovorno lice dostavi odgovor kojim se žalba pobija, BHDCA preispituje odgovor na žalbu. Ukoliko postoji potreba, inspektor BHDCA utvrđuje činjenično stanje i/ili provodi inspekcijski nadzor. U slučaju da to nije moguće iz različitih naloga, upućuje putnika da podnese tužbu protiv operatora ili njegovog odgovornog lica.

Prava osoba s invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću

Osim prava na odštetu, osobe s invaliditetom i osobe sa smanjenom pokretljivošću maju pravo na pomoć na aerodromima (član 58) i pravo na pomoć aviokompanija (član 61)..

Osoba s invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću može aviokompaniji ili aerodromu podnijeti prigovor ako smatra da su postupili protivno zakonu. Ukoliko operator - aviokompanija ili njegov predstavnik ili aerodrom ne postupe po prigovoru, moguće je uložiti žalbu BHDCA-u.

U slučaju da je za postupanje po žalbi nadležan organ druge države, BHDCA je dužan žalbu proslijediti organu te države na postupanje. 

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH dužna je preduzeti mjere da putnici s invaliditetom i putnici sa smanjenom pokretlјivošću budu obaviješteni o svojim pravima po ovom zakonu, kao i o mogućnosti ulaganja žalbe Direkciji.

Comments (1)
No login
Login or register to post your comment
https://dokumen.tips/documents/broj036.html?page=1
(PDF) Broj036 - DOKUMEN.TIPS
Godina XVI Ponedjeljak, 14. maja/svibnja 2012. godine Broj/Број 36  Година XVI Понедјељак, 14. маја 2012. годинe ISSN 1512-7486 - bosanski jezik…